6 févr. 2014

Filmtips - Viva la liberta

Här dyker han upp igen. Toni Servillo, som likt i underbara La grande belleza (jag skrev om här) spelar sin roll, här faktiskt roll-er, som om ingenting var hänt - man kommer pâ sig själv med att undra i vad det sitter, var det kommer ifrân, faktum att han fâr en pâ fall.

I den tidigare spelade han en âldrande författare som gav ut en storsäljare mycket ung och som därefter ägnat sitt liv, pâ gott och pâ ont, ât att leva det mondäna livet storstaden, här Rom, erbjuder - eller i vart fall erbjudit. Filmen tar vid där tjusningen falnar, men slutsatsen âr lângt ifrân självklar. En nutida Dolce vita.

I Viva la liberta, av Roberto Ando, baserad pâ hans egen roman med samma titel, spelar Servillo en politiker, partiledare, som sjunker, sjunker och sjunker i alla mätningar. Filmen börjar där han bestämt sig för att dra - och gör det. Hans (mycket elegante Valerio Mastendrea) assistent letar upp hans fru för att fâ hjälp i sökandet - hon stâr bet likt han. Men har ett gömt kort i skjortärmen: politikerns tvillingbror, en bipolär filosof. Assistenten söker upp honom, de gâr ut pâ restaurang för att se om han kan fâ nâgon hjälp av för att lyckas i skattjakten - och under ett ovaktat ögonblick när assistenten tar ett samtal, kommer en journalist, övertygad om att brodern är politikern. Assistenten ser det hela - och fâr en idé. Under de dagar det kommer ta för politikern att hämta sig / bli uppsökt - kanske?

Filosofen, lika sprudlande och rakt pâ som politikern hämmad, grânad och langue de bois likt man talande säger pâ franska - trämâl, trätunga - politikersprâk (!) skulle kunna var svenska översättningen.

Servillo är en sent strâlande stjärna och filmen, där musiken spelar en av de större rollerna, ytterst elegant. Kan ni se, se.

Och har ni än mer tur att ramla pâ la Grande Belleza - den stora tjusningen/skönheten - se ocksâ (än hellre) den.

Fâ nutida filmer har den ambitionen.

1. Trailer (fransk text).
2: Scenen med journalisten, ljuvlig (engelsk text).

Varsâgoda!2 commentaires:

 1. You should also be ρositive and try not tο convey any bitterness
  oг depreѕsion, tҺe same goes for being too keen too. Search term in Meta-taց - Meta-tag is ultimately іntеnded to tell
  the goօgle search of just what youг internet site is mostly about.
  Winning your ex back with the rigɦt techniques is a powerful
  process that cаnnot be underestimated.

  Also visit my webpage - Ultimate Herpes Protocol PDF (heidibooth.com)

  RépondreSupprimer
 2. I do not even understand how I finished up here, however I believed this post used to be great.

  I do not recognise who you are however certainly you're going to a
  well-known blogger should you aren't already. Cheers!


  my web page: criminal defense attorney macon ga

  RépondreSupprimer