2 févr. 2014

Välgörelse


 En av anledningarna att Paris alltid är Paris. Det slår hårt mot mig och beroende på det initiala sinnestillståndet gör det mig glad, nostalgisk, sorgsen. Glad över att det fortfarande är så. Nostalgisk då jag inte längre var dag har det runt mig. Sorgsen då utvalet inte finns på samma sätt överallt, men allt kan inte finnas överallt, skäller det glada jaget snart tillbaka.

 Mitt krypin för ett dygn framöver. En säng, ett skrivbord, ett badrum. Blir upprymd av optimisation.


 Nyheter. Pantheon, denna jättegrav av berömda män nationen står tacksam inför, under renovation.
Aux grands hommes, la patrie reconnaissante. 
En favoritmening, så till perfektion fraserad (likt Pascals les espaces infinies etc, eller Ovaldes boktitel Les hommes en général me plaisent beaucoup; de perfekta meningarna, det finns inte många).

 Damen i vippkjol som är en herre. (Damer i vippkjolar är nästan alltid en herre).


Botaniserande. Antik litteratur i alla dess former och utgivningar och tolkningar, tre versioner av var titel. Åh. Fann det jag sökte.


Foto från omslaget till en kritik av Pasolinis Petrole. Denna blick. Hade han inte varit homosexuell och död hade han kunnat vara kanske främste kandidaten om jag en dag behövde en ny man. Förälskad i honom, det är jag ju redan.


Bästa omslaget till Gontcharovs mästerverk jag hittils sett. Den som har Oblomov framför sig har Oblomov framför sig. Har man honom i sig har man honom för alltid i sig. Och har man honom redan i sig dessförinnan, ja då blir han därefter en för alltid mycket fin vän.


 Också Paris tar stundtals och bitvis ny skrud. 

Men vad bryr väl vår dam sig om det?

Därefter sammankomster med både gamla kollegor och läkare jag arbetat med så länge. Varmt påmind av min fd chef att jag om jag så vill får komma tillbaka imorgon, att han är lite besviken att firman går bra då han innerst inne hoppats att. Fina stunder och samtal.
Så middag. Så sömn. Nu väntan med kaffe på att favoritkollegan skall dyka upp så vi får fortsätta samtalet på tu man hand.

Välgörelse. Jo. Med stort V.


2 commentaires:

  1. Tack för fina och inspirerande Parisbilder!

    RépondreSupprimer
  2. Dejligt. Jag gillar damen i klassisk stil. Så vackert ljus. Här idel grått.

    Och så känner jag igen den där lilla kistssängen från många många resor. Ha det fint!

    RépondreSupprimer