19 mars 2013

Prousts enkät, del 1*

Vore jag ett vin?

Dâ vore jag just nu:


Ett Chablis vin man finner pâ Monoprix för 9 euros. Sâ sagolikt gott att jag blir fnissig. Och tänker som alltid när jag tänker pâ vin som nektar - och, ja, det händer de gânger dâ vinet är precis sâ gott - gâr tankarna vidare till Telemaque av Fénélon, en riktig 1600-tals fransk klassiker, där Télémaque, Odysseus son, ocksâ han, likt sin far, kommer pâ villovägar och âker runt bland de grekiska öarna, var och en av dem, öarna, har en specialitet och pâ vissa av dem är folket arbetssamt, pâ andra sâ lyckliga och vinet är som nektar tack vare de gudomliga druvorna. Etc.

Chablis, Lamblin&Fils, 2011. Fantastiskt.

(och tankarna gâr vidare till nästa sekels Charles XII av Voltaire, 1700-tals sonens funderingar kring didära nordborna, som, bland annat, inte har nâgot vin och tvingas dricka sig redlösa pâ hummeldryck. Endera dagen borde man kanske ge sig pâ en grand public bok om 1500- till 1800-talens franska syn pâ Norden via klassiska böcker. Ni vet bara Jag-tänker-alltsâ-är-jag Descartes, och hans erfarenhet av att till och med gâ och DÖ pga förkylning efter besök hos den däringa Drottning Kristina som till pâ köpet abdikerade kort därefter).

Tills vidare: Chablis, jag svär endast genom Chablis, för att nyttja en alldeles bokstavlig översättning av ett ypperligt franskt ordsprâk.

*en nâgot customized sâdan.

3 commentaires:

 1. Hej Chablis! Jag vet inte än vilket vin jag är. Det ska jag vika resten av dagen till att klura ut. Kram

  RépondreSupprimer
 2. Hej tvekande - har du kommit fram till vem du är?

  RépondreSupprimer
  Réponses
  1. Nej! Jag har tänkt hela helgen men kommer inte fram till något. Så snopet. Men jag tänker att plötsligt en dag kommer jag på det och då DÅ kommer du att bli den första att få veta!

   Supprimer