20 août 2015

Förberedelsemood.

Det är sommar än men i mitt huvud är det höst. 

(!).

Förbereder mig mentalt inför mycket dessa dagar.
(Det är väl det augusti är till för, kanske).

Nâgra av punkterna: 

- Fâ min kropp att orka (ta) mer (press) genom perfekt intagen kost. (Matkicksbloggen).

- Tankar tar sakta form till en struktur (om hus, tvâsprâkighet och identitet).

- Anlägga min brygga - bättre distribuera min tid och andras - delegera ut rätt saker och fundera ut till vem - för att fâ tid till det andrum - punkt tvâ - som är motorn till att vi ens hâller pâ med detta företag.

(Punkt tre är förmodligen oläslig, läs alltför oklart uttryckt, för att någon annan än undertecknad skall förstâ men det fâr vara sâ).

- Nystart för företaget. Nästa vecka kommer tvâ av de anställda tillbaka efter semester. Veckan därpå den tredje frân närapå ârets mammaledighet. Veckan därpå - la rentrée - höststart-skolstart-omstart. Nu skall vi alla upp pâ samma nivå.

Denna nummer fyra är mycket intressant. Att fâ alla att känna samma ansvar är en rejäl nöt att knäcka. Alla har vi varit anställda. Beroende pâ var vi varit anställda (samt vâr natur, givetvis) har vi känt olika nivå av ansvar. Ibland struntar man fullständigt i "företagets bästa" dâ man fullständigt struntar i företaget. Ibland bryr man sig om att göra sin sak bra. Sällan känner man sig "ett med företaget", dâ man ofta dels har revolt-känslor i sig som säger en att man alls inte öht vill vara ett med någon annans företag och anser det vara att sälja sin själ till djävulen att tycka något annat - att säga "vi" när man bara vill spotta pâ vi:et och skrika JAG och NI etc etc - har varit där mânga gånger. Själv har jag dock OCKSÂ haft förmånen att hamna i situationer där jag faktiskt känt mig ett med företaget - sâ långt det nu gâr att göra det i alla fall - och inser att det hänt först dâ man gjort mig ansvarit, vilket jag varit för såväl miljonbudgetar som personalansvar. För dâ händer det något. Nämligen: Allt blir mycket mer intressant. För man ser en helhet - ansvaret tvingar dig att anstränga dig att se en helhet man annars inte ens behöver bry sig om.

Dit vill jag komma. Dit vill jag fâ alla. Men man kommer inte dit bara sâ. Det är här man kommer in pâ ledarskap. Ledarskap som omfattar: vad motiverar er? Vad behöver ni för insyn för att ni ska ha lust att känna om sâ en femtedel av det ansvar jag själv känner för mitt företag. Sâväl ekonomiskt som för den inre trivsamheten som för etc etc. Vilket gör att jag tänker: vad motiverade mig? vad behövde jag för insyn för att känna lusten att ta ansvar? osv.

Detta har jag redan ägnat dryga timmen ât nu pâ morgonen och skall nu fundera vidare pâ det.

2 commentaires:

  1. Vill du skriva mer om detta ledarskap? Sen nar du landat i jobbet igen, forstas.

    RépondreSupprimer