31 mars 2014

Länktips

Mândag. Fint väder. Helg med plantering i alla dess bemärkelser. Nu, länktips.

1) Stig Larsson om Skugge - "1989 borde recenserats för länge sen".

Underbart att läsa. Varför? Dâ Skugge är en annorlunda figur och mycket intressant för Sverige.
Att hennes och systerns roman inte blivit recenserad Nâgonstans i Nâgon av de stora tidningarna säger saker jag inte ens vill veta av - (bara faktum att fâ böcker har läst lika ivrigt av sâ mânga unga som hennes Saker under huden, Akta er killar här kommer gud och hon är jävligt förbannad, lilla Ângestboken, med flera, sâ mânga flera, borde vara tillräckligt för att intressera sig för en roman som lâtit vänta pâ sig).

Därför blir man mycket glad när Stig Larsson skriver om det han trodde skulle bli ârets roman 2014 - och insâg att den redan ansâgs "gammal" dâ den var utgiven redan i höstas; att den gâtt honom helt förbi just för att den förblivit totalt onämnd. 

Att han anser sig "chockad" av detta och skriver det.

Att han vänder sig till herr Horace Engdahl som bekräftar det han själv tyckt om boken (vilka personskildringar! vilket tempo!) ger kanske den kompensationstyngd som krävs för att Skugges skrivande skall kunna tas pâ allvar? (De stora tidningarna tar kanske för givet att en krönikör, entreprenör och egenföretagare inte kan skriva romaner? man vill ha de rena poeterna som endast ägnar sig ât Konsten - de som genom den mesta tiden aldrig funnits men sedermera romantiserats fram - eller handlar det om ren personbojkott?).

Att Stig Larsson dessutom sett och omtalar det han frân start sett i Skugge gör mig glad. Hudlösheten. Kompromisslösheten (som kan leda till felsteg, jodâ, helt klart, men hellre det än den allmänna ljummenheten?). Modet.

Att hennes textsvar till Kent häromdagen delades sjuhundratrettio gânger är ett fenomen i sig.
(Skulle kunna skriva spaltmeter eller essä om Skugge och hennes litterära/entreprenöra göranden och ickegöranden, om hennes mottagande och ickemottagande - tips till unga studenter med ämnesbrist).

Hon är en kvinnlighetens Zlatan och världen behöver dem!

Nu har jag inte själv läst 1989 men kommer sâ göra - tills vidare följer jag henne här och rekommenderar ocksâ den länken varmt. 

2) Stockholm under ytan's bokförlagsprojekt och rapportering har den senaste veckan förgyllt mina dagar.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire