14 sept. 2014

Frukostbloggen

I detta hus fâr man klura ut saker till frukost. Som slinker ned lätt. Om nâgot över huvud taget ska slinka.

Nystekta blinis fungerade utmärkt! Smör för en, färsk getost och gräslök för andra. Kan tänka mig att färskost i alla dess former fungerar perfekt.


Urenkelt dessutom, annars spelar ju lättslinkandet ingen roll. 

2 ägg
200 g bovete (eller "svart mjöl", som man ocksâ kallar sarrasin här).
1 pâse bakpulver vilket jag antar motsvarar - 2-3 tsk?
1 kaffesked socker
en nypa salt
2 dl mjölk
40g smör

blanda allt och lât om möjligt stâ svalt i en timma.

Smöra stekpanna. 
Droppa ned matskedsstora doser. 
Sâ snart det blivit bubblor över hela vänder man, lâter steka 10-20 sek vidare. 
Klart!

Läste för den delen i samma tidning i vilken jag fann receptet* en lâng artikel om just bovetet och hur det ansâgs "pâvert" som sädesslag - här har det ju annars mest använts i Bretagnes sarrasin galetter - men att man nu, tack vare att den asiatiska matlagningen införts alltmer ocksâ hos oss, âterupptäckt det och ocksâ insett alla dess goda effekter. 
Glutenfritt, lättsmält (vilket gjort att alla rawfood fantaster hoppat pâ trenden) och - gott.

*tidningen, en Elle cuisine jag fick med pâ köpet häromsistens och jag âterupptäckte en mycket inspirerande tidning. Artikel om mat inför sömnförbättring. Lângt om sarrasin. Lângt om spenat. Lärde mig mer än pâ länge genom att bläddra i en tidning pâ ett tâg. 




2 commentaires:

  1. Tack för en trevlig blogg! När jag läser att ni håller till i Angers tänker jag på min allra första "franska läsupplevelse": En doft av apelsin av Joanne Harris. Det var något magiskt över hennes beskrivningar av landskap, människor och mat! Hej från en frankrikeälskare, Boel

    RépondreSupprimer
  2. Tack för hälsning! Och välkommen hit!
    En doft av apelsin, helt okänd för mig. Mânne Cointreau'n ha nâgot att göra med detta?

    RépondreSupprimer