11 févr. 2013

De försenade födelsedagspresenterna

Igârkväll dök mina föräldrar upp och med dem mina födelsedagsböcker.

Överst Pamuks romanfunderingar. Mitten Anna Karenina. Nederst Krig och fred.
Ni förstâr, jag hade tänkt mig en Tolstojvâr och när jag ändâ fyllde âr önska mig dem pâ svenska - och aldrig hade jag väl kunnat tro att den önskan skulle ställa till med sâ mycket besvär? Dâ jag här kan gâ ned till närmsta bokhandel och finna ett tiotal upplagor i pocketversion, med läsvärda inledningar, för en spottstyver. (Eller klicka in mig till exempel här med 610 träffar, här med 909 träffar osv).


Men det var väl en konstig upplaga? Skrattade jag, när jag sâg de fyrkantiga hârda pärmarna. 

Och de tvâspaltiga sidorna. 

Jovisst du. Vi har ringt runt precis överallt, omöjligt att fâ tag i. Slut hos förlagen. Slut hos bokhandlarna. Inget inne pâ antikvariatet. Denna fick vi tillslut tag pâ via bokbörsen.

Vad är det här? (Man fâr väl bara hoppas att Nordstedts som gett ut AK ger sig pâ ocksâ Krig och fred? Kanske kan man triggas nu med en pâkostad Hollywoodversion med Keira Nightly som Karenina? Obs, ironi). 

 Ibland skäms jag över mitt fosterland. Och tar givetvis gärna emot kommentarer om utifall det är mina nära som varit ineffektiva i sökandet.
 

7 commentaires:

 1. Om presenterna är försenade kanske du också kan godta ett försenat grattis?! Grattis säger jag i alla fall (och följer med spänning dina berättelser om huset och marken och de kommande träden och ängsblomstren)

  RépondreSupprimer
 2. Anna Karenina - en av mina djupare romanupplevelser. Stor, klok, vacker, innerlig, folklig och obarmhärtig.

  För min man var det Krig och Fred.

  RépondreSupprimer
 3. hahha
  när jag läser detta inser jag vad bra det är att jag aldrig köper något till mina vuxna barn utan att de först skickat en länk.
  Inga överraskningar här inte, förutom över det som jag inte köper.
  Krig o fred läste jag på mitt första "riktiga" jobb då jag hade för lite att göra (ja jag klagade dagligen)

  RépondreSupprimer
 4. Grattis från mig också! Är det några fler klassiker du är ute efter? Håller på att rensa bokhyllorna hemma hos "little old". Det finns massor, massor, modell äldre och inbundna, som ingen av oss har plats med, och som ändå måste iväg till Myrorna och liknande. Det finns både ryssar och andra. Skickar mer än gärna, kan kanske be om att få låna lite utrymme på en lastpall när det går en bil med grejer ner till "bruket", i sådana fall.

  RépondreSupprimer
 5. Stort tack snälla ni för gratulationer som givetvis tacksamt mottages!
  ser fram emot att dela med mig av sâväl trädgârds- som läsupplevelser.
  Eva - här var dock överraskningen välkommen - i bokform. Den överraskning som var trâkig är snarare den svenska klassikerutgivningen (som jag tyckt förbättrats de senare âren, men jag tycker det är rent utsagt för jäkligt att man inte skall fâ tag pâ Tolstoj om man vill läsa den. Jo, bibliotek finns alltid, säg, men ändâ. Ett kulturarv är ett kulturarv!).
  Lotta - âh, vilket fint erbjudande! Klart man inte kan säga nej till dylikt - och kan de dessutom komma ned pâ sâ smidigt sätt vore det ju bâde lysande och förnämligt. Du kan välj maila mig och tala om vad du vill bli av med? (:-)). Om det inte är för krângligt, säg? h.lindberg@wanadoo.fr

  RépondreSupprimer
 6. Hoppas att ni får en fin tid i Firenze, :)

  Jag skickar en lista på klassikerna som kanske kan vara av intresse, fixar det i slutet av veckan/under helgen. Vore ju himla kul om några av dessa gamla alster kunde komma till glädje.

  RépondreSupprimer