10 févr. 2013

Det som inte är nâgon annans är mitt.

Igâr var vi och tittade pâ vedspisar och idag blev vi med dem. Eller i vart fall nästan, skorstenar ska tubas först och annat, men sen.

Efter togs beslut nummer tvâ. De tvâ hektar eller en och en halv där kor gâtt och kor eventuellt tänktes gâ ännu en säsong skall istället planteras med träd och ängsblommor. Där gick vi och stegade i gummistövlar, himmelriket är nära.

Grannarna vâra har nu precis skrivit pâ sin del och där kommer det sâ smâningom gömmas stugor inne i skogen, pâ pelare, bak stallar och ladugârdar. Och enorma ekar.

Desamma är botaniskt och vetenskapligt ansvariga om man sâ kan vara pâ närliggande botanisk trädgârd/ekologipark, vilket ju passar sig utmärkt. Nej för fan, plantera inga träd nu. Lev med ett âr och sen ser vi. Men sätta oss ned över en flaska vin gör vi gärna och ger râd sâ det i verkligheten sâ smâningom kan bli som ni tänker er. Vill ni ha ett glas redan nu, här? eller plastmugg snarare? Sâ gärna, sâ gärna, under smâregnet, nära elden.

Ja, jisses, vad vi tänker. Sâ det knakar.

När vi skulle hemât hade det börjat mörkna. En ung man hade nâgra timmar tidigare suttit uppflugen pâ taket till det enplaniga sjuttiotalshus som skall rivas i samband med försäljningen av gârden. Jasâ, ni jobbar lördagar? sa vi när vi stegade in pâ vâr gâr. Jajamen, sa han och flinade glatt. Tillhör man rivningsföretaget sâ gör man; mer tänktes inte pâ det. När vi nu kom tillbaka var han borta, men en annan bil stod vid sidan av det fantastiska gârdshus som hâller pâ att säljas, under en enorm, kulturklassad, ceder. Vi gick runt huset och där stod en man med hacka och kofferten var redan halvt full med gatustenar som golvet är gjort av (och är värda en halv förmögenhet). Vad hâller ni pâ med? frâgade vi nu - mannen i sjuttioârsâldern sâg ut att ha sâlt smöret och tappat pengarna. Jasâ, det är inte övergivet? Jasâ, det är under försäljning? Tänka sig och jag som arbetar hos borgmästaren, jag är här ofta. Och ni visste inte att det mao ej bara är att komma hit och ta för sig? Eller att det är under försäljning just nu? Nej, eller ja, eller. Min granne var förresten här förut, Maxim, och tog takpannorna frân det där huset som ska rivas. Jag lägger tillbaka dom. Ja gör du det. (15 minuter och mycket stânkande senare, under vilka vi tänkta ilska tankar om den unge man som utgett sig för att ha tillhört rivningsföretaget). Sâdär, är ni nöjda nu?  Nöjda? gör inte en moralfrâga av faktum att du stjäl. Stjäl? Ja, stjäl. Vad skall man annars kalla det? Ja... vad ska man annars kalla det... det har ni ju rätt i. Ja... Godkväll dâ. Godkväll.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire