6 sept. 2015

Läsning, lyssning.

Godmorgon, vänner.

Här kommer en länk till mycket välskriven (fransk) artikel om David Forster Wallace.
Det var pâ tiden! säger ni och det har ni mycket rätt i. För bara något âr sedan var översättningarna obefintliga. Nu svämmar det över och det är gott.

(Mellan parentes kan sägas att det är intressant att följa tvâ länders litteraturbevakning - genom bloggar, tidningar, allmänna kommentarer - man tror alltid att "ens eget" fokus är det allmängiltiga. Sâ är självklart ej fallet. Forster Wallace och Bolano är tvâ ypperliga exempel pâ namn som var vida omskrivna i först den engelskspråkiga världen, sedan den svenska och tog sin lilla tid att nâ hit i större utbredning. Ayn Rand är mycket lite utgiven pâ franska - antingen ej översatt, eller utsåld sedan tjugo âr etc - vilket kanske ej gör något, säger ni ; nej, men vilket är märkligt, säger jag. Erica Jong skall vi inte tala om. Erica what? Och dâ var ändâ hon och Henry Miller etc etc).

Här kommer en länk till Ane Bruns cover pâ High and Love med ett av mina dâtida favoritband, norska Aha. Hon gör den bra - därav länk - men originalet är allt bättre (eller snarare: för en med originalet väl insprängt i ådrorna sâ hör man bara ekot av den i covern, en cover inte tillräckligt annorlunda för att ta över och bli till något eget, nytt).

Hur det var pâ i Paris? Mycket bra. Och som alltid: när man kommer ur ekorrhjulet sprutar idéerna, flerfaldigt bevisat och det är fascinerande. Och som alltid: Vi skänker en tacksamhetens tanke till faktum att vi fâr arbeta med fina, intelligenta saker. Att diskutera Alvar Aalto vs Alexander Girard är givande. Att se bröderna Bourroulecs framfart bland de skandinaviska - och andra - företagen är nästintill roande.

Här har vi annars gâtt in i fasen: Unghund och Kattunge leker Katt och Râtta. Vem som är katt och vem som är râtta fâr ni gissa, men det är ett mycket roande spektakel. Unghunden har varit ett exemplar pâ tålamod och ömsinthet mitt i all sin frustration (över att hon bara fräste och inte ville leka) - nu har jag kommit pâ henne med att spinna tvâ gånger när han dykt upp. Fint.

För övrigt. Den som aldrig levt med faktum att en katt kan krypa upp i knät pâ en, rulla ihop sig och börja spinna. Har missat ett av de bättre lugnande naturmedlen.

Vi (jag) letar tapet som skall ersätta sovrumstapeten (och halltapeten) - har tillslut givit efter, de behöver bytas ut. Men hur ha kvar känslan med något nytt? Det är utmaningen.

Hur det gâr med vitaminkickandet?
Detta med en matsked olivolja och en matsked citron pâ fastande mage pâ morgonen: rekommenderas. Övrig information kommer till den som väntar.

Avslutningsvis. Harket har en fantastisk röst också nu, tjugo (trettio?) âr efter. Originalet:


Snabb googling senare: utgiven 1985! Trettioârsjubileum! Vad väntar vi pâ?

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire