16 juin 2012

Pappersbok vs ipad. Nostalgiker är vi allihopa, allihopa, allihopa...

Älskar att vakna och följa alla reaktioner pâ idolen Bernard Pivots tweet-"frâga" - pappersbok eller ipad?. Som om en vâg av goda saker väller över en, helt oväntat, pâ ett oväntat ställe, sâ stark kontrast till det vanliga flödet, som mest är bubbelbabbel frân oss alla, men det är nu en helt annan frâga.

Pappersbok eller ipad. Bara faktum att lägga till pappers-, visar pâ att "vs" är totalt onödig, inte sant?

Följer de vanliga: "âh, älskar och kommer sakna papperslukten". "Elektronikversionen kommer aldrig kunna ersätta boken vad gäller att väcka alla sinnen, lukten, att röra vid den...". "Att inte kunna vika hörnen...". "Taktilskärm, ocharmigt". Osv osv osv.

Och bland dem tweeten "...och att inte fâ uppleva (outtalat de stackars barn som föds pâ 2010-talet) att ligga under täcket med en ficklampa och tjuvläsa en bok", som genast fâr svaret: "asch, alla ni nostalgiker - min dotter ligger med ipaden och tjuvläser under täcket".

Nostalgiker, oh ja. Ser framför mig ett gäng flugor som envist och halvt förtvivlat vevar med vingarna för att slâ bort ett fenomen som inte är nödvändigt att sörja, inte nödvändigt eftersom alldeles ofrânkompligt och vevandet, viftandet innebär mao ett totalt slöseri med tid.

Som nostalgiker grâter man dessutom ofta officiellt sett i andras ställe, här, apropâ undertäcketläsningen, i de stackars barnens ställe; men de stackars barnen kommer överleva dâ de inte kommer ha just vâra personliga minnen och upplevelser, men deras egna och ibland helt andra; de kommer med nostalgi minnas formen pâ deras ipad, hur bokstäverna sâg ut , pâ den tiden innan 3D versionerna fanns, etc etc etc, och hur man var tvungen att ladda den, innan man la sig för att läsa hela natten i lugn och ro.

Frân stunden dâ utvecklingen ger oss en teknisk möjlighet till annat alternativ är svaret redan givet. Och vi grâter när vi borde se över vad vi kan vinna med det nya, vad vi kan behâlla vid dess sida vad gäller de gamla.

Boken kommer inte försvinna. Den kommer delvis byta ut.

Antoine Compagnon, litteraturprofessor jag redan omnämnt här, Paris/New York och Collège de France (som ni bla om ni lyssnar till franska kan se/höra i guldgruvan här, faktiskt ocksâ lite pâ engelska exempelvis här och man finner säkert mer om man letar), skrev häromsistens som "antiréac" hur han upptäckt ipaden's tjusning under sina lângflygningar; vilken fröjd att kunna läsa om gamla tegelstensklassiker han redan hade i biblioteket - men nu utan att fâ kramp i handen och utan att störa grannen med läslampa.

Likt skrivmaskinen finns kvar vid sidan av datorn (och jag skulle elakt tippa pâ att xx % av alla dess användare är nostalgiska författare/vilja bli författare som oftast är de mest nostalgiska, i vart fall känner jag mer än en, samt Woody Allen, haha; likt vi bokfolk oftast är de mest nostalgiska vad gäller boklukt...); likt örtmedlen och homeopatin vid modern medecins sida.

Vissa strömmar är för starka. Men pappersboken kommer överleva, sâ lât oss spara vâra târar.

2 commentaires:

  1. Hej! Jag länkade hit från min blogg där jag stundtals snöar in på vad surfplattorna kan ge personer med olika funktionsnedsättningar. Helt nya chanser till läsupplevelser när boken är digital, så lätt att förstora, få texten skickad till en punktläsningsdisplay och läsa med fingertopparna, få det uppläst, få symbolstöd eller tecken till texten, osv osv. Med önskan om massor av hemliga läsupplevelser i smyg för en bredare läsekrets än den som fixar pappersböcker... Ljuva framtid! http://alternativkommunikation.blogspot.com

    RépondreSupprimer
  2. Hej Signe och välkommen hit!! Oh ja, jag tror helt klart pâ framtiden och fler alternativ och möjligheter mâste ses som positiv utveckling och ingenting annat! Din blogg är fö intressant! Riktigt fin sommarledighet till dig!

    RépondreSupprimer